Diggin.pl - Nasze Rekomendacje Muzycznediggin.pl - Nasze Rekomendacje Muzycznediggin.pl - Nasze Rekomendacje Muzyczne
diggin.pl - Nasze Rekomendacje MuzyczneStartLinkiForumArchiwaIdeaKontaktdiggin.pl - Nasze Rekomendacje Muzyczne

Ogromna kara za nielegalne ściąganie muzyki  Dodaj do...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Diggin.pl Strona Główna -> Poza tematem...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jsn
So Damn Hot

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 10:16 am    Temat postu: Ogromna kara za nielegalne ściąganie muzyki Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Szokująca kara za nielegalne ściąganie muzyki. Sędzia federalny uznał, że 32-letnia kobieta z Minnesoty jest winna nielegalnego ściągania muzyki z Internetu i kazał jej wypłacić 80 tysięcy dolarów za każdą z 24 piosenek – w sumie 1,9 miliona dolarów.

Sprawa Jammie Thomas-Rasset była pierwszą sprawą tego typu, która trafiła do sądu w Stanach Zjednoczonych – powiedział adwokat kobiety przyznając jednocześnie, że jego klientka jest zaszokowana wysokością kary, tym bardziej, że piosenki, które ściągnęła były wycenione w Internecie na 99 centów.

Kobieta zamierza odwołać się od wyroku – dodał adwokat Joe Sibley.

Cara Duckworth, rzeczniczka Amerykańskiego Stowarzyszenia Przemysłu Nagraniowego (Recording Industry Association of America – RIAA) oświadczyła, że zrzeszenie jest zadowolone z tego, że sąd zgodził się ze zgromadzonymi dowodami i uznał oskarżoną za winną. - Doceniamy podejście sądu i fakt, że potraktowano to równie poważnie, jak my do tego podchodzimy – dodała Duckworth.

Thomas-Rasset ściągnęła piosenki między innymi takich artystów, jak No Doubt, Linkin Park, Gloria Estefan, czy Sheryl Crow. To była już druga rozprawa oskarżonej. Sędzia nakazał ponowny proces w 2007 roku, kiedy okazało się, że w ostatniej rozprawie wystąpił błąd w sformułowaniu instrukcji sędziowskich.

W stosunku do pierwszego procesu kary finansowe, jakie musi zapłacić oskarżona, zwiększyły się zdecydowanie. Za pierwszym razem sąd uznał, że kobieta ma zapłacić firmom nagraniowym 220 tysięcy dolarów.

Thomas-Rasset jest mężatką, ma czworo dzieci i pracuje na rzecz społeczności indiańskiej w Minnesocie.

Nie mam jakichś komuszych zapędów i nie uważam, że muzyka powinna być dobrem nieodpłatnym ale kogoś tu ewidentnie popierdoliło. Defraudacja czy zniszczenie mienia byłoby "normalnie" wycenione na poziomie jego wartości rynkowej, a tu jest na poziomie wartości aktywów takiego np. całego Motown. Ciekawe na czym stanie, US&A to w końcu kolebka spektakularnych precedensów sądowych. Oby chłopakom z PE nie zachciało się wprowadzać jakichś odgórnych restrykcji tego typu. Panie Buzek liczę na Pana.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość   Yahoo Messenger
osses
So Damn Hot

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Liczyłem ile bym zapłacił i mi kalkulator zwątpił a ja nie wiem co to za liczba co ma tyle zer.

www.king-of-disco.blogspot.com
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość [ Ukryty ] Odwiedź stronę autora Adres AIM
jsn
So Damn Hot

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 12:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

empetrzylion
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość   Yahoo Messenger
templer
So Damn Hot

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a to nie jest jakaś bardzo stara akcja? jeden albo kilka takich przypadków było, a później mejdżorsy zapowiedziały, że nie będą już tak odpierdalać. shit is crazy tak czy siak.
m.floyd
So Damn Hot

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

miałem napisać to co kolega powyżej.
RIAA fail tak czy owak. nie ostatni pewno.

ja staram sie za to sciagac legalnie na szczescie. Smile
(niedziele 13:30 @ www.Radiofonia.fm)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość   Odwiedź stronę autora
kudUat
So Damn Hot

PostWysłany: Pon Cze 22, 2009 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja licze na szwedzką Partie Piratów, ktora wlasnei w celu walki o dekryminalizacje emulowego procederu. Co prawda przedstawicieli ma zdaje sie 2 ale moze beda chociaz hałasować w imie lepszego jutra
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Diggin.pl Strona Główna -> Poza tematem... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: