| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jsn So Damn Hot
|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 10:16 am Temat postu: Ogromna kara za nielegalne ściąganie muzyki |
|
|
| Cytat: | Szokująca kara za nielegalne ściąganie muzyki. Sędzia federalny uznał, że 32-letnia kobieta z Minnesoty jest winna nielegalnego ściągania muzyki z Internetu i kazał jej wypłacić 80 tysięcy dolarów za każdą z 24 piosenek – w sumie 1,9 miliona dolarów.
Sprawa Jammie Thomas-Rasset była pierwszą sprawą tego typu, która trafiła do sądu w Stanach Zjednoczonych – powiedział adwokat kobiety przyznając jednocześnie, że jego klientka jest zaszokowana wysokością kary, tym bardziej, że piosenki, które ściągnęła były wycenione w Internecie na 99 centów.
Kobieta zamierza odwołać się od wyroku – dodał adwokat Joe Sibley.
Cara Duckworth, rzeczniczka Amerykańskiego Stowarzyszenia Przemysłu Nagraniowego (Recording Industry Association of America – RIAA) oświadczyła, że zrzeszenie jest zadowolone z tego, że sąd zgodził się ze zgromadzonymi dowodami i uznał oskarżoną za winną. - Doceniamy podejście sądu i fakt, że potraktowano to równie poważnie, jak my do tego podchodzimy – dodała Duckworth.
Thomas-Rasset ściągnęła piosenki między innymi takich artystów, jak No Doubt, Linkin Park, Gloria Estefan, czy Sheryl Crow. To była już druga rozprawa oskarżonej. Sędzia nakazał ponowny proces w 2007 roku, kiedy okazało się, że w ostatniej rozprawie wystąpił błąd w sformułowaniu instrukcji sędziowskich.
W stosunku do pierwszego procesu kary finansowe, jakie musi zapłacić oskarżona, zwiększyły się zdecydowanie. Za pierwszym razem sąd uznał, że kobieta ma zapłacić firmom nagraniowym 220 tysięcy dolarów.
Thomas-Rasset jest mężatką, ma czworo dzieci i pracuje na rzecz społeczności indiańskiej w Minnesocie. |
Nie mam jakichś komuszych zapędów i nie uważam, że muzyka powinna być dobrem nieodpłatnym ale kogoś tu ewidentnie popierdoliło. Defraudacja czy zniszczenie mienia byłoby "normalnie" wycenione na poziomie jego wartości rynkowej, a tu jest na poziomie wartości aktywów takiego np. całego Motown. Ciekawe na czym stanie, US&A to w końcu kolebka spektakularnych precedensów sądowych. Oby chłopakom z PE nie zachciało się wprowadzać jakichś odgórnych restrykcji tego typu. Panie Buzek liczę na Pana. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
osses So Damn Hot

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 11:06 am Temat postu: |
|
|
Liczyłem ile bym zapłacił i mi kalkulator zwątpił a ja nie wiem co to za liczba co ma tyle zer. _________________ skit rycerz
www.king-of-disco.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jsn So Damn Hot
|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 12:02 pm Temat postu: |
|
|
| empetrzylion |
|
| Powrót do góry |
|
 |
templer So Damn Hot

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 2:49 pm Temat postu: |
|
|
a to nie jest jakaś bardzo stara akcja? jeden albo kilka takich przypadków było, a później mejdżorsy zapowiedziały, że nie będą już tak odpierdalać. shit is crazy tak czy siak. _________________ hell hotel * szymkiewicz.net * na stare milion |
|
| Powrót do góry |
|
 |
m.floyd So Damn Hot

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudUat So Damn Hot

Dołączył: 29 Sty 2006 Posty: 981 Skąd: Bytom co to starszy jest od Krakowa i od Lwowa też
|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 10:55 am Temat postu: |
|
|
A ja licze na szwedzką Partie Piratów, ktora wlasnei w celu walki o dekryminalizacje emulowego procederu. Co prawda przedstawicieli ma zdaje sie 2 ale moze beda chociaz hałasować w imie lepszego jutra _________________ wszystko, oprocz tego co nie jest do dupy, jest do dupy...Lookin' for da perfect beat? KubaGuzik // www.myspace.com/lookinfordaperectbeat |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|